POSJETITE KURAN.BA
 
 

koga će sve grabovac potopiti sa sobom?

Fuad Kovac | Saff br/str. 74

Možda i nije loša ova "odbojka" oko toga ko je kriv, a ko nije. Nije loše ni zato što bi se, izgleda, i lahko mogli otkriti neki neotkriveni marifetluci, konkretnije receno - lupovluci. To bi napadnuti ministar Grabovac mogao u nuždi i poceti otkrivati. Druga je stvar što nije bio iskreniji prije "Am-špeda". I što iz nekog privremenog zaborava upravo sad izvaci sasvim izvjesne, ali skrivane nove-stare finansijske afere


Piše: Fuad Kovac

Od pet službenika Vlade FBiH, cije se ime spominje u slucaju "Am-šped", dosad su samo trojica pretrpjeli sankcije: Slavko Sikiric, direktor Carinske uprave FBiH, na nagovor stranke ciji je clan (SDP), podnio je ostavku, a pomocnici ministra finansija - Tihomir Curak i Krunoslav Jelic su suspendirani i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak.


Nikola Grabovac, ministar finansija FBiH, i Hasib Salkic, zamjenik direktora Carinske uprave FBiH, za sada se "provlace" bez ikakvih sankcija. Doduše, Grabovac je najavio da ce konacnu odluku o tome hoce li podnijeti ostavku ili ne, ipak, obznaniti, dok se Salkic ne oglašava.

Ashdovn ocekuje ostavku ministra Grabovca


Ministar Grabovac je povrat 1,7 miliona maraka "Am-špedu", protiv cijeg je direktora Mirka Anica podignuta optužnica, opravdao neznanjem, tvrdeci da je svjesno pušteno da se novac vrati "Am-špedu" te da budu sklonjeni dokumenti o krivicnom postupku koji se vodi protiv vlasnika "Am-špeda".

Visoki predstavnik u BiH Peddy Ashdovn ocekuje ostavku federalnog ministra finansija Nikole Grabovca buduci da smatra da afera u koju je ukljucen nije pitanje njegove krivice ili umiješanosti u korupciju, vec pitanje politicke odgovornosti.


U vecini evropskih zemalja ministri se smatraju odgovornim za rad ili nerad svojih ministarstava. Kad iskrsne veliki skandal i pocne istraga, od ministara se ocekuje da podnesu ostavku, bili su jasni iz Ureda visokog predstavnika.

Komentirajuci preporuku visokog predstavnika Peddyja Ashdovna, Grabovac je rekao:


"Ostavke bi trebali podnijeti svi, od premijera Behmena, preko svih dužnosnika protiv kojih su podnijete krivicne prijave. Neka ostavke podnesu Hasan Becirovic, Mijo Anic, Ajanovic, Šefika Hafizovic, Mijat Tuka..."

Na drugoj strani, opet Provedbeni odbor NHI-ja, na sjednici održanoj 12. juna, u svom više nego opširnom saopcenju, stao je na stranu svoga clana Grabovca, upozoravajuci visokog predstavnika da je glavni cilj citave kampanje protiv Grabovca njegova smjena kako bi Stranka za BiH preuzela upravljanje Ministarstvom finansija.


Ne traje od 1996. godine, vec od prošle godine

Znaci, i ovo bi moglo biti, po ko zna koji put, dovoljan dokaz lošeg medustranackog braka u Alijansi. Naime, ministra Grabovca su svojevremeno o tome da se vodi istraga o nezakonitim prevozima kafe špedicije "Am-šped", upoznali Miroslav Vidovic, inspektor Finansijske policije FBiH i glavni inspektor Zufer Derviševic, još 7. decembra prošle godine, na kolegiju Ministarstva finansija, što je cetiri mjeseca prije nego što je ucinio nezakonitu isplatu.


"Još tada smo mu rekli da ce istraga biti završena cim dospiju originalni dokumenti iz RS-a", izjavio je Vidovic.

Naime, ranije je Grabovca upoznao i direktor Carinarnice u Orašju Marko Božanovic.


Usprkos tome, on je (ministar Grabovac) nezakonito isplatio 1,76 miliona KM iz budžeta na ime navodnog depozita firme "Am-šped", iako je ona utajila najmanje pet miliona KM na ime poreza i ostalih dažbina državi. Dakle, nije tacno da istraga traje od 1996. godine, vec od 20. septembra prošle godine i okoncana je u maju ove godine.

Ministrova "odbrana" kontraoptužbama


Umjesto priznanja ministra Grabovca da je on prvi u lancu krivih, ipak je on - izgleda, po onom oprobanom receptu: "napad je najbolja odbrana" - optužio druge, tacnije podnio krivicne prijave protiv svoje zamjenice Šefike Hafizovic te Zufera Derviševica, federalnog finansijskog inspektora, i njegovog zamjenika Miroslava Vidovica, ujedno ih optužujuci da su nosioci zavjere protiv njega.


Možda i nije loša ova "odbojka" oko toga ko je kriv, a ko nije. Nije loše ni zato što bi se, izgleda, lahko mogli otkriti neki neotkriveni marifetluci, konkretnije receno - lupovluci. To bi napadnuti ministar Grabovac u nuždi mogao poceti i otkrivati. Druga je stvar što nije bio iskreniji prije "Am-špeda". I što iz nekog privremenog zaborava upravo sad izvaci sasvim izvjesne, ali skrivane nove-stare finansijske afere.